GI-metoden, detoxmetoden, stenålderskosten, Atkins, är bara några av en uppsjö med de olika kostmetoder som är populära!
Vilka fungerar och vilka fungerar inte? Jag tror att de flesta fungerar, det handlar egentligen om att fortsätta "äta rätt" även efter man ätit efter ett program och det är här de flesta börjar gå tillbaka till sin gamla vikt igen, då de har svårt att hålla sig ifrån "den förbjudna frukten"
Jag tänkte att jag skulle beskriva GI-metoden i detta inlägg:
Jag har själv aldrig provat GI-metoden, men skulle gärna vilja göra det någon gång.
Vad är det speciella med denna metod då?
GI är en förkortning för glykemiskt index. För att följa denna metod så ska man välja kolhydrater med ett lågt GI-värde, alltså långsamma kolhydrater och undvika kolhydrater med högt GI-värde. Denna metod kommer ursprungligen från diabetikerhåll.
Några livsmedel som har lågt GI-värde är: fullkornsbröd med hela korn, ärtor, bönor, linser och råris.
Några livsmedel med lågt/medel GI-värde är: frukt, bär, pasta och mjölkprodukter.
Livsmedel man ska undvika (enligt GI-metoden) då de har för högt GI-värde är: vitt mjöl, godis, socker, läskedrycker, sötad juice, vitt bröd och snabbris.
En rekommenderad fördelning mellan fett, protein och kolhydrater är:
Cirka 30% fett
Cirka 34% kolhydrater
Cirka 25% protein
Det som är bra med denna metod är att det har visat sig att det är en bra metod för att kontrollera sina blodsockervärden med. Följer man denna metod så undviker man "fel" sorts kolhydrater och kan på så sätt undvika fetma och andra följdsjukdomar.
Jag tycker att denna metod verkar intressant, då det är viktigt för mig som elitlängdskidåkare att äta rätt och tänka på kosten! Så denna metod kan jag som sagt gärna prova på!
Länk till recept på GI-metoden finns
här